Söve Nedir? Nerelerde Kullanılır?

İnşaat sektöründe sıklıkla adı geçen söve nedir? Bu haftaki yazımızda merceğimize söve ürünlerini alıyor ve sizlere olabildiğince bilgi sağlıyoruz.

Söve, binaların dış cephelerinde kullanılan ve dekoratif amaç güden bir tür mimari yalıtım ve dekor malzemesidir. Söveler, yüksek dansiteli köpük blokların kesilmesiyle elde edilir. EPS adıyla da bilinen köpük blokların kesim işleminden sonra içerisinde amonyak ve akrilik gibi kimyasalların bulunduğu sıvı, bu kesilen köpük blokların üzerine uygun tekniklerle sürülür. Bu işlemlerin ardından ortaya çıkan çevreci kaplama malzemesine “Söve” adı verilir.

Söveler, yapılara sağladığı dekoratif görünüm sebebiyle, yıllar geçtikçe kullanımı artmıştır. Üretim konusunda herhangi bir sınırı bulunmayan sövelere, zevkinize uygun istediğiniz modellerde bulabilirsiniz. Ayrıca üstüne boya yapılabilme özelliği ile, evinizin rengine uygun olarak dış yüzeyini boyayabilirsiniz. Genelde dış cephede kullanılsa da iç cephelerde de sövelere rastlamak mümkün. Her şey sizin hayal gücünüze kalmış!

Sövenin üretildiği EPS (köpük) sayesinde, dekoratif amacın dışında oldukça etkili bir yalıtım da sunar. Özellikle pencere ve kapıların söve ile çerçevelendiği dış cephe uygulamaları ile uygulandığı bölgeyi yağmur gibi doğa olaylarından korur. Ayrıca söveler, iklim şartlarına dayanıklıdır ve oldukça uzun bir ömre sahiptir. Dış cephede kullanılan sövelerin ömrünü artırmak için suya ve neme dayanıklı boya türlerinde faydalanabilirsiniz.

Kullanıldığı yapıya kattığı estetik görünümden dolayı bir nevi yenilenme işareti olarak görev gören söveler, yeni yapılan binalarda kullanıldığı gibi restore edilecek eski binalarda da sıklıkla kullanılır. Geçmiş dönemlerde, taş binalarda bulunan pencere ve kapı boşluklarını doldurmak amaçlı da kullanılmıştır.

Söve çeşitlerinden bahsetmek gerekirse, dış cephede kullanılacak sövelerin maruz kaldığı koşullara dayanıklı olması gerekir. Bu yüzden piyasada kullanım alanlarına göre farklılık gösteren söve çeşitleri bulunur; ahşap söve, strafor söve, taş söve, alçı söve, beton söve gibi…

Kısaca söve;

Yapısı gereği yüksek oranda ses ve ısı yalıtımı sağlar.

Oldukça hafiftir ve uygulanması kolaydır.

Uygulandığı yapıya estetik bir imaj kazandırır.

Dayanıklıdır, çatlama ve kırılma yapmaz.


Favorini Al olarak sizler için seçtiğimiz söve modellerine ulaşmak için tıklayın: Söve Modelleri