Klozet Nasıl Temizlenir?

İnsani bir ihtiyaç sonucunda kullandığımız klozetler, aslında bakterilerin üreyip yaşaması için en doğru ortamlardan biridir. Bu haftaki yazımızda doğru klozet temizliği nasıl sağlanır ona değineceğiz. İşte sizler için doğru yöntemler!

Gün içinde sıklıkla kullanılan klozetler, sürekli ıslak ve nemli olmasından dolayı, bakterilere yaşam alanı tanır. Sifonu çekmek ve tuvalet fırçası kullanmak, yeterli bir hijyen seviyesi oluşturmaz. Bu yüzden klozetlerin düzenli aralıklarla derinlemesine temizlenmesi, hem bakterilerin çoğalmasını hem de uzun süre yaşamasını engeller. Klozetleri temizlerken, sadece içinin temizlenmesi yapılan en sık hatalardan biridir. Bakteriler sadece klozetlerin içinde değil; klozet kapaklarında, sifon haznesinde ve klozetin dış bölgelerinde de yaşarlar.

Klozetleri temizlemeye başlamadan önce gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır. Bu yüzden ön hazırlık gerektirir. Temizlikten önce eldiven kullanılmalıdır. Temizlik esnasında bakteriler havaya karıştığından maske kullanılması da uygundur. Gerekli önlemleri aldıktan sonra, klozetin kapağını çıkarmak gerekir. Temizliğe önce kapaktan başlamanızı tavsiye ederiz. Kapağı yerinden çıkardıktan sonra, özel hijyen malzemeleri veya çamaşır suyu kullanarak temizliğini bir sünger yardımıyla sağlayabilirsiniz. Gözle görülen lekeleri sünger ile ovaladıktan sonra genel bir ovalama yaparak köpüren temizlik malzemesini kapağın her yerine temas ettirin. Daha sonra klozet kapağını güzelce durulayarak, temiz bir bölgeye beklemesi için yerleştirin.

Klozetin içinde sürekli su bulunduğundan dolayı kireçlenme ve yosun oluşumu görebilirsiniz. Özellikle uzun süre temizlenmeyen klozetlerde bunlara kesinlikle rastlanır. Bu yüzden iç temizlikte, çamaşır suyu ve kireç çözücü kullanılmalıdır. Klozetin içini bir kova gibi kullanarak, içine yeterli miktarda çamaşır suyu ve kireç çözücü dökün. Daha sonra uzun bir tuvalet fırçası ile klozetin içini karıştırarak çitilemeye başlayın. Klozet içinin temizlenmesi, hem bakterileri öldürerek kötü kokulara engel olur hem de klozetin ömrünü uzatır. Klozetin içini iyice temizledikten sonra sifonu çekin ve sonrasında yine eser miktarda çamaşır suyu dökerek bir saate kadar beklemesini sağlayın.

Klozet içi ve kapağını temizledikten sonra, sıra sifon haznesine geliyor. Sifon haznesi içinde temiz su bulundurduğundan, içinde herhangi bakteri üremesi beklenmez. Ama kireçlenme problemi olabilir. Sifon haznesini açarak, içini kireç çözücü ve her ihtimale karşı çamaşır suyu ile iyice arındırın. Daha sonra haznenin kapağını kapattıktan sonra, sifonun dış bölgesini de çamaşır suyu ile temizleyin.

Temizlik işlemi sona erdikten sonra, klozetleriniz için koku giderici aparatlar kullanabilirsiniz.


Sizler için seçtiğimiz klozet modellerine ulaşmak için tıklayın: Klozet Modelleri