Su, ses ve ısı yalıtımında kullanılan sızdırmazlık sağlamak için geliştirilen poliüretan köpük yüksek kaliteli montaj ve dolgu köpüğü olarak bilinmektedir. Boşlukların doldurulmasında, kapı, pencere kasaları gibi doğramaların sabitlenmelerinde, sıcak ve soğuk su borularının izolasyonları gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

Poliüretan köpük ile sürdürülebilir enerji tasarrufu sağlayarak birçok sorunun önüne geçebiliriz. Çünkü poliüretanlar, yaşadığımız ülkenin doğal kaynakları korumada önemli bir rol oynamaktadır. Dayanıklı poliüretan kaplamalar, çoğu ürünün ömrünün kaplama olmadan elde edilebilecek olanın ötesine uzatılmasını sağlamaktadır.

Bu nedenle yerleşil alanların yapımında kullanılan malzemelerde poliüretan köpük çeşitlerinin tercih edilmesi birçok bakımdan avantaj sağlamaktadır. Örneğin, normal bir binanın poliüretan köpük ile yalıtılması ısı tasarrufu sağlarken aynı zamanda yanmazlık özelliği ile de yangın önlemi almayı amaçlamaktadır. B1 ve B2 yanmaz sınıfına giren poliüretan köpükler yanmaz ve tutuşmaz özellikleri ile beraber ateşin ilerlemesini de engelleyeceklerdir.

Poliüretan Köpükler Nasıl Kullanılır?

Binaların yapım aşamalarında kapı, pencere kasaları montajların da, boşlukların doldurulmasında, sıcak ve soğuk su borularının izolasyonların da kullanıldıkları gibi delik, çatlak ve boşlukların izole edilmelerinde de kullanılmaktadır. Somafix poliüretan köpük çeşitlerinden maksimum verim elde etmek için köpük kullanımı esnasında dikkat etmeniz gereken bazı konular da bulunmaktadır.

Köpüğün uygulanacağı alanlar toz, kir ve yağ gibi maddelerden arındırılmalıdır. Köpük tüpü 30 saniye kadar çalkalandıktan sonra ters çevrilerek tabancaya ya da dozaj tetiğine takılmalıdır. Uygulama yapılacak olan alan temizlendikten sonra zemin ve sıkıştırılmış köpük nemlendirilerek reaksiyonun hızlanması sağlanır ve daha verimli sonuçlar elde edilir.

Köpük sıkma işlemi yapılırken hacmin büyüyeceği de unutulmamalı ve tasarruflu bir şekilde dolum yapılmasına dikkat edilmelidir. Daha sonraki kullanımlar için tabanca ve ventil kurumuş köpükten arındırılmalıdır. İstenmeyen yerlere bulaşan köpük ise Somafix köpük temizleyici ile temizlenebilir.

Poliüretan köpük aynı zamanda suya, kemirgenlere, hafif asitlere ve haşarata karşı oldukça dayanıklıdır. Fakat UV ışınlarına dayanıklı değildir. Aynı zamanda uygulama tipine ve amacına göre de iki bölüme ayrılmaktadır.

Uygulama Tipine Göre Poliüretan Köpükler

Piyasada en sık rastlanan ve en çok satılan köpük tiplerinden biri pipetli köpüklerdir. Genleşme oranı yüksek olduğundan genellikle büyük boşlukların doldurulmasında tercih edilmektedir.

Tabancalı köpükler ise özel uygulama isteyen köpüklerdir. Çoğunlukla profesyoneller tarafından kullanılan ürünlerdir. Genleşme oranları düşük olduğundan genellikle dar boşlukların doldurulmasında tercih edilmektedir.

Kullanım Amacına Göre Poliüretan Köpükler

Standart ve en çok kullanılan köpük tiplerinden ilki boşluk doldurma köpükleridir. Yapıştırma köpüklerinin genleşme oranları standart köpüklere göre daha düşük ve polimeri daha yoğun olduğundan yapıştırıcı özelliği arttırılmış köpükler olarak bilinmektedir. Boşluk doldurma köpükleri genellikle ısı izolasyon malzemeleri, gaz beton, mermer ve tuğla gibi çeşitli yapı elemanları yapıştırmak için kullanılmaktadır.

Ses yalıtımı uygulaması için kullanılan malzemeler arasındaki boşlukların doldurulmasında, kapı ve pencere boşluklarında ses, ısı ve hava geçişlerini engellemek amacı ile yapıların dışına uzanan havalandırma borularının, bacaların ve klimatik ünitelerin çevresini yalıtmak için kullanılmaktadır.