Duvarlarda Küfü Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?


Küf problemi genellikle eski evlerde görülmesine rağmen yeni evlerde de karşımıza çıkabilmektedir. Küf problemini engelleme yollarından biri de küf önleyici boyadan faydalanmaktır. Küf önleyici boya tek başına yeterli olmasa dahi ek önlemlerle birlikte küfün önüne geçmenize yardımcı olabilir. Ağırlıklı olarak tavan bölgelerinde görülen küf problemi aynı zamanda duvarlarda da çeşitli nedenlerden ötürü görünebilir. Küf önleyici boya ve diğer önlemlerden bahsetmeden önce küf problemi neden oluşuyor birlikte göz atalım.


Küf Neden Oluşur?


Küfün en büyük nedenlerinden biri yüzeyde ya da iç bölgelerde nem olmasıdır. Duvar ve tavanların uzun süre neme maruz kalması, iç tesisatlarda su sızıntısının olması, yalıtım problemleri nedeni ile çevresel koşullara maruz kalan iç yüzeylerde küf görülebilir. Yine iç mekanlarda düzenli olarak havalandırma yapılmaması da küf oluşumunu hızlandırabilir.


Küf nerelerde olur?

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki kapalı mekanlarda birçok farklı noktada küf ile karşılaşılabilir. Yukarıda değindiğimiz nedenlerden ötürü küf oluşan bölgenin çevresel koşulları iyi incelenmelidir.


Banyo ve Tuvaletler: Özellikle yapısı gereği çok fazla su ve neme maruz kalan banyo ve tuvaletlerde görülebilir. Ayrıca sus tesisatları da bu bölgelerde yoğundur.


Pencereye yakın bölgeler: Yağışlı havalar ve yalıtımsal eksiklikler nedeni ile pencereye yakın bölgeler daha fazla neme maruz kalabilirler.


Tavan: Genellikle tesisat sıkıntılarından ya da çatıya yakın bölgelerde izalosyon sorunlarından ötürü tavanlarda küf görülmesi yaygındır.


Duvarlar: Yine farklı nedenlerden dolayı neme maruz kalan duvarlarda da küf problemi ile karşılaşılmaktadır.


Küf Engelleyen (Rutubet Engelleyen) Boya Nedir?

Birbirinden farklı markaların çıkardığı birbirinden fakrlı rutubet engelleyici boyalar kapatıcı özellikleri yüksektir ve arkadaki nemin öne çıkmasını engellerler. Ayrıca yapıları gereği sararma önleyici özellikte olanları da vardır. Tavanlarda kullanıma uygun olan antibaktariyel boyalar aynı zamanda nefes alabilen yapıdadırlar. Bu sayede ortamın nefes alıp daha havadar ve kuru kalmasına yardımcı olurlar.


Eğer siz de evinizde küf problemi ile karşılaşıyorsanız küf engelleyici boya çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Ancak burada öncelikle küfe neden olan etmenlerin ortadan kaldırılarak boya yapılacak yüzeyin düzgün şekilde hazırlanması işlem sonrası alacağınız verimi arttırarak daha uzun süreli bir çözüm sağlar. Eğer problemin nedenini tespit edemiyorsanız uzmanlardan yardım almanız faydalı olacaktır. Boya işleminin profesyoneller tarafından uygulanması daha sağlıklı bir sonuç almanıza olanak sağlar.


Küf ve Nem Önleyici Boyalar:


Polisan Elegans Extra Yarı Mat İç Cephe Boyası

Polisan Elegans Extra Soft Mat İç Cephe Boyası

Polisan Elegans Küf ve Mantar Önleyici Tavan Boyası

Permolit Süper Tavan Boyası

İsonem MS 82 Rutubet ve Nem Boyası



Küf İçin Önlemler

Özellikle mutfak, banyo gibi hem yemek hem de duştan kaynaklı olarak neme maruz kalan mekanların havalandırılmalarına özen gösterin.

Rutubete dayanıklı kaplamalar ve boyalar tercih edin, özellikle uygulanacak alan için tasarlanan boyalar kullanmaya özen gösterin. Örneğin banyolar için farklı, mutfaklar için farklı boyalar tercih edebilirsiniz.

Odaları her mevsim düzenli olarak havalandırmaya özen gösterin. Hala nemli kaldığını düşündüğünüz mekanlarda farklı ısıtıcılar ile kurutmaya çalışın.

Soğuk mevsimlerde oluşacak nem daha uzun sürede ortamdan çıkacağı için dikkatli olun. Temizlik ve yemek gibi nem oluşturacak faaliyetler ek nem oluşumuna sebep olabilir. Temizlik sonrası daha fazla havalandırmaya ve kurutmaya özen gösterin.