Dış Cephe Boyası Renk Seçimi

Dış cephe boyası yeni olan binaların yahut boyası eskiyen konutların yenilenme işleminde kullanılan boyadır. İzolasyon işlemi yapılmamış olan binaların dış cephe mantolama işlemi yapıldıktan sonra da boya işleminin yapılması mecburi bir işlemdir.

Dış cephe boyası, tıpkı iç cephe boya renklerinde olduğu gibi birçok renk seçeneğine sahiptir. Bu konuda neredeyse iç mekan boyalarından çok daha fazla renk seçeneğine sahip olan dış cepheler, kişilerin isteklerine ve yaşanan alandaki iklim şartlarına göre şekillenmektedir.

Dış cephe boya işleminde renk seçeneğinin çok daha fazla olmasının nedeni iç mekanlarda koyu renkli kasvetli gösterecek, canlı renkler uyum zorluğu çekecek derken pek çok rengi elemek zorunda kalıyoruz. Halbuki dış cephelerde böyle sınırlar yoktur. Dış cepheler her rengi kaldıracak özellikte olan yerlerdir. Bu yüzden en açık renk olarak bildiğimiz beyazdan tutun da en koyu renk olarak bildiğimiz siyaha kadar her renk dış cephelere uyum sağlamaktadır.

Dış cepheler kir ve toza, yağmur ve rüzgâra maruz kalan yerler oldukları için temiz görünmeleri önem arz etmektedir. Bu nedenle de renk seçimi doğru yapılmalıdır.

Bina boya rengi neye göre seçilir?

Dış cephe boya seçimi yapılırken pek çok husus beraber değerlendirilmelidir. İlk olarak evinizin bulunduğu ortamı ve çevresini değerlendirerek hangi rengin uyumlu olacağına karar verin. Örneğin; yeşil bir bahçeniz varsa doğru renk yeşil, mavi ya da çok koyu renkler değildir. Eğer çevre düzenlemesine uygun olan zorunlu bir düzenleme yoksa evinizin yanında bulunan yapıların renklerini de dikkate alın. Bu yapılarla uyumlu duracak ve sırıtmayacak bir renk seçimi yapılabilir.

Eğer boya badana işlemi yapılacak olan binanın dış cephesi ince işçiliğe sahip ve görsel ayrıntılar içeren bir yapıdaysa açık renk boyalar tercih etmeniz çok daha doğru olacaktır. Bunun nedeni ise boyalar tüm işçiliği gözler önüne serecektir. Fakat dış cephe dikkatsiz boyanmışsa koyu renk kullanarak kusurları kapatılacaktır. Dış cephe boyama işleminde dikkatli ve özenli olunmalı ve aynı zamanda bu konuda uzun yıllar deneyime sahip ustalar tercih edilmelidir.

Güneşe Dayanıklı Boya

Güneşe dayanıklı duvar boyası rengi arayanlar sarı gibi açık renk tonlarını daha çok tercih etmelidir. Bu renk tonları güneşten daha az etkilenir ve solmaya karşı daha dirençlidirler. Kırmızı gibi koyu renkler güneş ışınlarını üzerine daha çok çeker ve bu da daha çabuk solmalarına neden olur. Dış cephe için güneşe dayanıklı duvar boyası seçerken bulunulan bölgenin coğrafi koşulları ve iklim özellikleri de dikkate alınmalıdır. Çok güneş alan bir bölge ise koyu ve canlı renkler kullanılmamalıdır. Soğuk bölgelerde ise koyu renkler kullanılabilir.